8 trendů FMCG v roce 2024: případy špičkových společností

23 Únor, 2024 

V roce 2024 budou společnosti čelit novým výzvám kvůli zvyšujícím se požadavkům lidí na kvalitu zákaznické zkušenosti a také jejich zájmu o digitální inovace. A podnikání se bude muset změnám přizpůsobit.

Podle statistiky zhodnotili experti globální trh FMCG v roce 2022 na 11,3 milionu amerických dolarů. Do roku 2028 se očekává růst na 15,2 milionu dolarů.To znamená, že průměrné roční tempo růstu v období let 2022 až 2028 bude činit 5 %.

Trh FMCG se rozvíjí rychle, a proto vyžaduje především pozornost trendům, které budou toto odvětví formovat v blízké budoucnosti. V tomto článku budeme hovořit o klíčových trendech, které budou určovat vývoj odvětví FMCG v roce 2024, a to jak o těch aktuálních, tak o těch, které ztrácejí na popularitě.

Nové trendy roku 2024

1. Udržitelný rozvoj: integrace ekologických praxí do podnikatelských strategií

Udržitelný rozvoj se stává nejen normou, ale také klíčovým faktorem růstu pro společností. Spotřebiteli jsou stále ohleduplnějši k životnímu prostředí a společnosti FMCG aktivně zavádějí ekologické praxe. Vyhýbání se jednorázovým obalům, používání recyklovaných materiálů a energeticky úsporné technologie se stávají standardem. Společnosti, které se na to zaměřují, nejen posilují a rozvíjejí své značky na trhu, ale take přitahují pozornost ekologicky uvědomělých spotřebitelů.

Příklad. Nestlé se snáží snížit emise sklenikových plynů na nulu do roku 2050. Společnost se navíc zavázala, že do roku 2025 budou veškeré obaly jejích výrobků recyklovány nebo připravené k opětovnému použití.

2. Zákaznická zkušenost: zapojení prostřednictvím virtuální a rozšířené reality

Technologie jsou stále více využívány společnostmi v odvětví FMCG. Inovace pomáhají nabízet spotřebitelům nejen produkty, ale také zážitky. Lidé si rádi hrají, jim se líbí interaktivita, a tak to firmy začínají využívat ke své propagaci. Například rozšířená a virtuální realita vytváří poutavější a interaktivnější zkušenost s interakcí s produktem. Zákazníci se zapojí, začnou se zajímat o značku a stávají loajální k ní, protože získali pozitivní emoce. Tento trend zviditělňuje značky a zlepšuje zákaznickou zkušenost.

Příklady. IKEA využívá technologii virtuální reality k vytváření virtuálních prohlídek svých prodejen. Zákazníci mohou „procházet“ obchodem, prohlížet si zboží a dokonce umístit nábytek do virtuálních interiérů svého domova, aby viděli, jak by tyto interiéry vypadaly.

L’Oreal zavedla technologii AR za účelem pomoci zákazníkům s výběrem kosmetiky. Pomocí mobilní aplikace si zákazníci mohou v reálném čase vyzkoušet různé odstíny make-upu nebo barvy vlasů používajíce přední fotoaparát svého zařízení. To pomáhá spotřebitelům vidět, jak na nich produkt bude vypadat před nákupem.

3. Přímé rozšiřování zboží mezi spotřebiteli: značky samostatně interagují prostřednictvím online kanálů

Přímá distribuce se stává strategickým krokem pro společnosti FMCG. Interakce se zákazníky prostřednictvím vlastních online a offline kanálů odbytu pomáhá společnostem přímo ovlivnit loajalitu zákazníků, lépe je poznat, pochopit jejich potřeby, a tím zaručit stabilní obchodní růst. Tento přístup zkracuje vzdálenost mezi výrobci a spotřebiteli a poskytuje unikátní příležitosti pro personalizaci služeb a nabídek.

Příklad. Procter & Gamble (P&G), jedná z největších společností FMCG, zavedla strategii přímé distribuce prostřednictvím svého internetového obchodu. Zákazníci si mohou zakoupit produkty P&G přímo z oficiálních stránek společnosti, což umožňuje značce navázat přímé spojení se spotřebiteli, shromažďovat názory uživatelů a poskytovat personalizované nabídky.

Stále aktuální trendy 2023

4. Digitalizace: inovace a řešení na základě AI u FMCG

Digitalizace a inovace v oblasti umělé inteligence mění procesy u FMCG. Pomáhají zlepšovat efektivitu výroby a optimalizovat dodavatelské řetězce.To znamená, že společnosti se stávají flexibilnějšími a přizpůsobují se změnám trhu.

CRM-systémy, automatizované podpůrné chaty jsou již základem každé úspěšné společnosti. Nyní trend směřuje k hlubší a komplexnější automatizaci, která se dotýká nejen výrobců a distributorů zboží FMCG/CPG, ale rozšiřuje se i na spotřebitele.

Zavedení různých nástrojů a zaměření na automatizaci  pomůže zvýšit spokojenost zákazníků a vytvořit pozitivní image značky. Hlavním cílem automatizace je optimalizace a zlepšení zákaznické zkušenosti. Řešení na základě umělé inteligence, jako je strojové učení (ML) nebo počítačové vidění (CV), pomáhají zlepšovat kvalitu obsluhování zákazníků, zvyšovat spokojenost zákazníků a tím si zákazníky udržet.

Příklad. S Goods Checker je snazší kontrolovat vystavení zboží a garantovat a sledovat situace out-of-stock. Taková automatizace pomůže předložit zboží zákazníkovi tak, jak jste zamýšleli, a zajistit dostupnost zboží v regálech. Díky produktu Goods Checker, společnost „Альфа-Дистрибьюция“ dokazala efektivně kontrolovat předložení zboží na policích a snížit tak náklady na merchandising, což zvýšilo správnost dodržování planogramů z 60 % na 90 % a výrazně zkrátilo dobu terenního auditu.

5. Elektronická komerce zboží každodenní potřeby: online platformy vytvářejí budoucnost nakupování

Elektronické obchodování nadále posiluje svou pozici ve sféře FMCG a přesouvá nákup zboží každodenní potřeby do virtuálního prostoru. Rozvoj online platforem vytváří výhodné podmínky pro spotřebitele. Spotřebitelé mohou snadno vyhledávat, porovnávat, vybírat nejlepší zboží a objednávat produkty pomocí pouhých několika kliknutí. Životní tempo se zrychluje, zákazníci požadují okamžitou dostupnost zboží a čím dál častěji dávají přednost online nákupům.

Příklady. Mnoho značek a obchodů s oblečením poskytuje možnost objednat zboží online. Zákazníci si mohou vybrat z různých kolekcí, zadávat objednávky a vracet zboží, pokud není vhodné. Mezi takové značky patří Zara, ASOS a Amazon Fashion, Wildberries atd. Kromě toho si mohou zákazníci objednat domácí chemii, domácí potřeby a zboží každodenní potřeby v internetových obchodech Amazon Household, Walmart atd.

6. Personalizace: Speciální nabídky pro specifické potřeby

Ve světě, kde je individualita oceňována více než kdy jindy, se personalizace stává klíčovým prvkem marketingových strategií FMCG. Společnosti využívají spotřebitelská data k vytváření nabídek, které odpovídají konkretním potřebám. To pomáhá vytvářet úzké vazby s klienty, prohlubovat úroveň interakce a zvyšovat spokojenost spotřebitelů.

Příklady. Amazon aktivně využívá algoritmy strojového učení k poskytování personalizovaných doporučení. Tyto algoritmy analyzují historii nákupů, prohlížení zboží a další data, aby nabízet uživatelům pozice, které je budou zajímat.

Coca-Cola zahájila kampaň „Share a Coke“, kdy na lahvích se sodovkou byla vytištěna jména spotřebitelů. To vytvořilo efekt personalizace, což umožnilo  lidem dělit se nápoji, které mají jména jejich přátel, nebo si vybírat lahve s vlastními jmény.

7. Velká data a analytika: hlubší porozumění chování spotřebitelů

Využití velkých dat a analytiky se stává součástí marketingové strategie FMCG. Společnosti analyzují zákaznická data, aby lépe porozumět jejich přednostem, chování a potřebám. Tím je zajištěno přesné nastavení marketingových kampaní, úprava produkce podle požadavků zákazníků a mnoho dalšího. To vše pomáhá firmě lépe se adaptovat na změny na trhu.

8. Propagace prostřednictvím influencerů na sociálních sítích: vliv blogerů roste

Stále neoddělitelným faktorem pro podnikání v odvětví FMCG je růst digitálního marketingu. Tradiční televizní reklama a reklama na Google nadále ztrátí účinnost. Vyžadují se nové kanály.

Zákazníci například sledují blogery a influencery na všemožných sociálních platformách, jako je Tik Tok, Instagram, YouTube atd.

Spolupráce s influencery na sociálních sítích se stává efektivní metodou propagace. Blogery vytvářejí důvěryhodná spojení s publikem a ovlivňují chování zákazníků. Společnosti ve sféře FMCG toho využívají a snaží se zlepšit atraktivitu zboží pro mladší digitální generaci.

Trendy, které ztrácejí na aktuálnosti

1. Tradiční maloobchodní formáty

Tradiční maloobchodní formáty ztrácejí na atraktivitě kvůli rozvoji digitalizace a elektronickému obchodování. Spotřebitelé dávají přednost pohodlí a tradiční kamenné obchody ustupují do pozadí.

2. Není eco-friendly

S rostoucím ekologickým povědomím spotřebitelů se stávají méně atraktivními produkty a technologie, které neodpovídají koncepci eco-friendly. Ignorování ekologických požadavků může přivést ke ztrátě podílu na trhu, protože si spotřebitelé vybírají produkty, které dbají na přírodu a udržitelný rozvoj.

3. Masová standardizace

S rostoucí poptávkou po jedinečnosti produktů ztrácí masová standardizace na atraktivitě. Spotřebitelé chtějí individualitu, což ohrožuje masovou výrobu standardizovaných produktů.

4. Prémiové produkty

Trend k posílení prémiové kvality produktů se stává méně aktuálním, protože spotřebitelé oceňují cenovou dostupnost a fukčnost. Značky, které usilovaly o prémiové umístění, jsou nuceny přehodnotit své strategie a zaměřit se na kvalitu a cenovou dostupnost.

Zavádění trendů je příležitostí získat spotřebitele a zvýšit zisky

Průmysl FMCG v roce 2024 čelí novým výzvám.  Firmy se přizpůsobují trendům a nabízejí produkty, které přihlíží k potřebám spotřebitelů a podílejí se na vytváření udržitelné budoucnosti. Věk digitálních technologií představuje příležitosti a značky, které začlení tyto trendy do své strategie, budou moci zaujmout vedoucí pozici.

Jsme tu pro vás

    Yes
    YesZásad ochrany osobních údajů Pravidel pro používání souborů cookies
    IBA CZ  |  Praha (Centrála)
    IBA CZ  |  Brno (Vývojové centrum)
    IBA CZ  |  Ostrava (Vývojové centrum)

    Privacy Preference Center

    Necessary

    Advertising

    Analytics

    Other