Planogram v lékárně: proč se vyplatí používat planogram dnes

9 Srpen, 2024 

Planogram je podrobný plán rozmístění zboží v regálech a na policích, ktorý pomáhá správně uspořádat SKU, přitáhnout pozornost k určitým produktům v lékárně a zvýšit prodej.

Planogramy v lékárnách jsou stejně nezbytné jako i v tradičním retailu. Dnes zisk ve farmaceutickém byznysu činí od 18 % do 22 %. Lékárny však musí správně umísťovat léky, aby udržet a zvýšit tento ukazatel.

V tomto článku probereme některé faktory, které pomohou lékárnám zvýšit zisky z prodávaných produktů.

Proč pro lekárny jsou potřebné planogramy?

Farmaceutický průmysl se v posledních letech výrazně změnil. Lékárny se již neomezují na standardní léky. Nyní nabízejí širší škálu zboží, například vitamíny a doplňky stravy, sportovní potřeby, nutraceutika, produkty pro udržení zdravého životního stylu, hygienické produkty, kosmetiku a produkty péče.

Konkurence o pozornost spotřebitelů je vysoká. Právě zde přichází na pomoc merchandising a konkrétně planogramy. Farmaceutické společnosti a lékárny, jako i klasický retail, si navzájem konkurují. Nyní i ve farmaceutickém průmyslu se používají základní pravidla obchodu a merchandisingu.

Zde je několik hlavních příkladů toho, jak planogramy pomáhají farmaceutickým společnostem:

Učinit produkty viditelnými pro zákazníky

Přitáhnutí pozornosti zákazníků je důležité pro lékárny. Lidé preferují nákup léků, doplňků stravy a dalších produktů, které už znají.Avšak vy jako výrobce chcete, aby si spotřebitelé kupovali i nové produkty.

Nejrychlejší způsob je umístit nové produkty na správné místo. Zde mohou majitelé maloobchodních prodejen využit planogram.Za tímto účelem je možné například vytvořit oddělené sekce pro produkty, na které chcete upoutat pozornost spotžebitelů.

Pomoc křížových prodejů

Křížová propagace neboli křížový prodej je klasická technika, která pomáhá prodávat doplňkové produkty stávajícím zákazníkům. Protože běžní zákazníci lékárně důvěrují, pak existuje větší pravděpodobnost, že učiní nákup.

Kromě toho planogram pomáhá umísťovat a vybírat správné produkty pro správné publikum. Pomocí planogramů je také možné segmentovat a rozdělovat publikum podle pohlaví, věku a dalších faktorů pro cílený prodej.

Stimulování impulzivních zákazníků

Stimulování impulzivních zákazníků ve farmaceutice hraje důležitou roli ve zvyšování prodejů.

Umístěním populárních a nových produktů na strategická místa v lékarně je možné povzbudit zákazníky ke spontánním nákupům. Například vitamíny, kosmetika nebo sportovní výživa umístěné v úrovni oči nebo v blízkosti pokladny mohou upoutat pozornost a přispívat dodatečným prodejům.

Analýza chování spotřebitelů

Průzkum vašich zákazníků a publika je důležitý pro každého prodejce, nejen pro farmaceutický byznys. Vaším úkolem je poskytnout to, co vaše publikum nejvíce potřebuje.

Pokud například mezi vaše zákazníky patří starší lidé, měli byste mít produkty zaměřené na tento věk.

Planogram je nepostradatelným nástrojem pro zvýšení výnosů

Pro lékárny je důležité vědět, jak vyhovět potřebám zákazníků a poskytovat správné produkty. Situace, kdy zboží chybí ve výloze nebo není skladem, může ovlivnit reputaci a prodej.

Vyrovnat se se situaci pomáhá automatizace, například Goods Checker automatizuje následující úkoly:

  • porovnání vystavení zboží s planogramy
  • formování podrobné analytiky podle SKU
  • tvorba a úprava planogramu

Jsme tu pro vás

    Yes
    YesZásad ochrany osobních údajů Pravidel pro používání souborů cookies
    IBA CZ  |  Praha (Centrála)
    IBA CZ  |  Brno (Vývojové centrum)
    IBA CZ  |  Ostrava (Vývojové centrum)