Microsoft Excel proti Plano Creator: přehled, slabé a silné stránky

2 Srpen, 2024 

Pro společnosti FMCG a CPG je planogram užitečným nástrojem, který pomáhá zvýšit prodej. Určuje umístění zboží na policích obchodů, pomáhá přilákat pozornost lidí a ovlivnit jejich rozhodnutí o nákupech.

Planogramy pomáhají podnikům efektivně využívat prostor na policích, regulovat počet zboží a nacházet nové možnosti pro křížové prodeje. Pro tvorbu planogramu používají společnosti různé nástroje: tradiční, jako je Microsoft Excel, nebo speciálně vyvinuté, například Plano Creator od Goods Checker. V tomto článku prozkoumáme plusy a minusy těchto nástrojů a probereme, jak rychle lze vytvořit planogram.

Microsoft Excel – tradiční varianta

Dříve společnosti používaly k tvorbě planogramu nástroje jako Microsoft Excel. Microsoft Excel je dostupny všem uživatelům Windows a je jedním z nejoblíbenějších nástrojů pro práci s daty. Ale má svá omezení.To je zvláště patrné, když je třeba pracovat s obrázky. Proces se stává obtížnější, časově náročnější a méně efektivní.

Pokud je planogram vytvořen v programu Microsoft Excel, pak se ve většině případů jedná o tabulku s popisem a charakteristikami SKU v buňkách. Při použití takového dokumentu si merchandiseři mohou nevšimnout nesrovnalosti mezi planogramem a vystavením zboží. Kontrolovat správnost vystavení zboží je snažší, když je zboží na planogramu znázorněné pomocí obrázků, ale v Microsoft Excel je to obtížné. Kromě toho je těžké zohlednit rozměry a zvláštnosti vybavení obchodu. Merchandiseři si proto mohou poplést podobné produkty. Pozornost slábne a merchandiserovi je obtížné si všimnout rozdílu mezi 1 litrovými a 1,5 litrovými lahvemi vody stejné značky. To vše vede k nepřesnostem a chybám ve výkazech.

Plusy a aminusy použití Microsoft Excel pro tvorbu planogramů

Plusy:

  • Široce používaný a známý program.
  • Univerzální a vhodný pro uspořádání údajů o produktech.
  • Obsahuje mnoho rovnic pro výpočet počtu produktů a optimalizaci jejich umístění.

Minusy:

  • Omezené možnosti vizualizace přesného umístění produktů.
  • Ruční zadávání dat zvyšuje možnost chyb.
  • Rozpracování podrobně vypracovaných planogramů zabírá hodně času, zvláště při častých změnách.

Efektivní řešení: vytváření planogramů v Plano Creator

Vyvinuli jsme modul Plano Creator, který je součástí ekosystému Goods Checker. Plano Creator řeší problémy, se kterými se manažeři potýkají při používání Microsoft Excel a dalších neprofilových programů pro tvorbu planogramů.

S Plano Creator mohou manažeři vytvářet planogramy se stovkami produktů během několika minut a snadno přidávat fotografie SKU. To poskytuje realističtější představu o produktech a jejich umístění v obchodě, což pomáhá zvýšit prodej.

Mřížková struktura

Plano Creator původně nabízel mřížkový planogram pro produkty stejné velikosti, jako jsou čokolády nebo tabákové výrobky. Uživatelé si mohli vybrat značku, podznačku a SKU pro tvorbu planogramu s doporučeným množstvím produktů na polici.

Regálová struktura

Pro evidenci různorodých produktů zavedli jsme regálovou strukturu v Plano Creator. Regálová struktura umožňuje nastavovat rozměry regálů, počet polic, jejich rozměry atd. Uživatelé mohou snadno vypočítat zbývající prostor v regálech a rychle umisťovat zboží pomocí funkce drag-and-drop. Je možné zvolit datum, ke kterému je planogram aktuální, a tím se vyhnout záměně se zastaralými verzemi.

Plusy a minusy Plano Creator

Plusy:

  • Automatická tvorba planogramů šetří čas a úsilí.
  • Podpora kontroly verzí dovoluje sledovat změny.
  • Vestavěné mechanismy schválení zjednodušují proces schvalování planogramů.
  • Reálná analytika a výkazy pomáhají získávat skutečnou představu o prodeji a optimalizaci regalů.

Minusy:

  • Je potřebná počáteční investice pro nákup a školení.
  • Bude zapotřebí čas na školení zamestnanců pro prácu s Plano Creator.

Plano Creator nabízí významné výhody v automatizaci, kontrole verzí, schválování a analytice. Urychluje tvorbu planogramů a zjednodušuje jejich aktualizaci.

Optimalizace merchandisingu s Goods Checker

Automatizace procesů plánování a auditu merchandisingu ušetří až 60 % času. To zlepšuje kvalitu dat: nedochází k duplikaci informací a ke ztrátě dat a je zajištěna důvěrnost.

Moderní řešení, jako je Goods Checker, poskytují manažeřům podrobnou analytiku a pomáhají činit odůvodněná rozhodnutí . Využití technologických řešení zvyšuje efektivitu a zlepšuje rozhodování v maloobchodě.

Jsme tu pro vás

    Yes
    YesZásad ochrany osobních údajů Pravidel pro používání souborů cookies
    IBA CZ  |  Praha (Centrála)
    IBA CZ  |  Brno (Vývojové centrum)
    IBA CZ  |  Ostrava (Vývojové centrum)