Jak merchandiserovi udělat dobrou fotku: devět jednoduchých pravidel

30 Listopad, 2021 

Jste merchandiser. Zodpovídáte za prezentaci zboží v obchodech: vystavení, umístění propagačních materiálů, kontrolu zůstatků zboží na skladě. Pro potvrzení dokončení práce fotografujete obchodní regály, vytváříte zprávy a posíláte je manažerům. V obchodech nejsou vždy dobré podmínky pro pořízení kvalitní fotografie: úzké uličky, dlouhé police. Obchodů a prodejen je mnoho, takže je třeba pořídit desítky fotografií. Kvalita fotografií se zhoršuje a je pro manažera obtížné posoudit správnost vystavení. Pokud posílát hodně nekvalitních fotografií, manažer může na konci měsíce zbavit merchandisera práva na bonus. Aby se to nestalo, existuje několik jednoduchých pravidel, jak nejlépe fotit regály.

Tato pravidla sdílela Anastasija Bordak, manažerka vývoje IT řešení Goods Checker v IBA Group.

Jak pořídit kvalitní fotku, se kterou budou manažeři spokojeni

 

 

Pravidlo 1: nepoužívat blesk.

Při blesku může na balení zboží vzniknout odlesk, zvláště pokud se jedná o polypropylen. V tomto případě bude obtížné nebo dokonce nemožné rozlišit, které zboží je na polici. 

Pravidlo 2: zvýšit ostrost.

Autofokus pomáhá, aby byla fotografie jasná. Je v každém telefonu. Před fotografováním stačí počkat 1-2 sekundy a fotoaparát se sám zaostří na objekty. Pokud je fotka rozmazaná, je třeba pořídit ještě jednou.

 

Pravidlo 3: fotit nejdále dva metry od regálu.

Pokud fotografujete ve vzdálenosti více než dvou metrů, zboží na fotkách již není viditelné ani lidským okem. A manažer nebude moci zkontrolovat vystavení a odmítne fotku.

 

Pravidlo 4: jeden regál — jedna fotografie. Všechny objekty na regálu musí být na obrázku.

To znamená, že celý regál by měl být umístěn na fotografii. V opačném případě nelze zkontrolovat část obrázku, která chybí na fotografii. Takový obrázek také nebude možné v budoucnu digitalizovat, aby byl analyzován neuronovými sítěmi. 

Problém: co dělat, když regál nelze vyfotografovat na jeden záběr, aby byly všechny objekty dobře rozlišitelné? 

Takový problém se vyskytuje často. Regály v obchodech jsou dlouhé a do jedné fotografie se nevejdou ani při horizontálním focení. 

 

Fotky z úhlu nejsou vhodné, protože vzdálené zboží je již obtížně rozlišitelné.

 

Tento problém lze vyřešit sérií fotografií. Několik obrázků lze spojit do jednoho a získat kompletní fotografii regálu.

Spojit obrázky lze ručně nebo pomocí speciálních aplikací. Zvažme sloučení fotografií na příkladu IT řešení Goods Checker.

Aby Goods Checker správně spojil obrázky, musíte fotografovat s překrytím. To znamená, že na každé fotografii musí být vidět přechod z jedné skupiny zboží do druhé. 

Schéma ukazuje správné překrytí. Na prvním a druhém obrázku je vidět zboží z různých skupin.

 

Mobilní aplikace Goods Checker rozpoznává zboží na fotografii a kontroluje shodu fotografie s planogramem, pomáhá sladit perspektivu obrázku, spojuje více fotografii do jedne. A ve webové aplikaci je možné vytvářet planogramy a získat podrobnou analýzu merchandiserů, obchodů, zboží atd.

 

Pravidlo 5: fotit co nejvíce frontálně, aby na fotografii nebyly žádné extrémní úhly.

Tento bod byl již zmíněn dříve. Pokud je fotografie mírně nakloněná a vzdálené zboží je snadno rozpoznatelné, fotografie se považuje za vhodnou. Pokud je však úhel fotografie velmi velký, pak se vzdálené zboží nemůže být rozpoznáno a nelze zkontrolovat vystavení. 

 

Pravidlo 6: jedna série fotografií – jedna kategorie a jeden regál.

Pokud jsou na stejném regálu kečup a slunečnicový olej, nemusíte je fotografovat společně. Je lepší pořídit dvě fotografie s každou kategorií zboží zvlášť. 

 

Pravidlo 7: fotit každou stranu regálu zvlášť.

Je-li regál velký a mnohostranný, musí být každá strana vyfotografována zvlášť. Není třeba se snažit ho fotografovat ze strany, aby bylo vidět všechno najednou. V takovém případě bude obtížné zkontrolovat vystavení. 

Pravidlo 8: odstranit překážky, které brání kontrole planogramu.

Na fotografii by neměli být lidé, vozíky, krabice a další předměty, které zakrývají část regálu. V takových případech není možné plně zkontrolovat vystavení zboží. 

Také není nutné fotografovat prostředí regálu. Jen brání rozpoznávání předmětů. 

 

Pravidlo 9: zkontrolovat, zda není fotografie vzhůru nohama.

Zní to banálně, ale z praxe lze říci, že lidé často posílají fotky vzhůru nohama. Stává se to kvůli spěchu, únavě, často samotné telefony otáčejí fotografie a další faktory. 

Automatizace zlepší život merchandiserů a manažerů

Pravidla se zdají být jednoduchá, ale když merchandiser potřebuje obejít desítky obchodů, pořídit několik desítek fotografií, pak se hledání správného úhlu stává únavným. Důležitý je také lidský faktor. 

Merchandiser má v prodejně hodně práce: vystavit zboží, zkontrolovat jeho shodu s planogramem, vyfotit výsledek, vyplnit dotazník, sestavit zprávu o vykonané práci. Pokud se to všechno dělá ručně, zabere to hodně času. A to jak u samotného merchandisera, tak u manažera. Ti musí všechny fotografie třídit ručně, hodnotit je a sestavovat vlastní zprávy. 

Pořídit kvalitní fotografie není složité. Nezapínejte blesk, používejte autofokus, fotografujte co nejvíce frontálně, odstraňte překážky, nesnažte se umístit všechno na jednou fotografii – to jsou jednoduchá pravidla, která zjednoduší život merchandiserům a pomohou neztratit bonus na konci měsíce.

Jsme tu pro vás

    Yes
    YesZásad ochrany osobních údajů Pravidel pro používání souborů cookies
    IBA CZ  |  Praha (Centrála)
    IBA CZ  |  Brno (Vývojové centrum)
    IBA CZ  |  Ostrava (Vývojové centrum)